Aanleg daktuinen en gevelgroen in bakken

Projectontwikkelaar

Aan de Calandkade in Den Haag heeft Stebru Caland Dock gebouwd. Een project bestaande uit 550 woningen, drie parkeergarages, meerdere binnentuinen en diverse horeca en winkelruimtes. In samenwerking met NU Projectontwikkeling en Kampman Architecten is het project, dat bestaat uit vijf gebouwen, ontwikkeld.

De vijf gebouwen variëren in hoogte van 9 en 12 verdiepingen en lopen trapsgewijs af richting het water. Vanuit elk appartement is er een mooi uitzicht op het water. Tussen de gebouwen zijn autovrije woonstraten aangelegd die direct grenzen aan de voortuinen van de woningen op de begane grond. Ook is de aanleg van gemeenschappelijke daktuinen in het plan opgenomen. Voor de aanleg van de gemeenschappelijke daktuinen is Weverling Groenproviders ingehuurd. Het eindresultaat van de daktuinen komt naast onderstaande foto’s ook mooi in beeld in de video Haagse Woonprijs 2020, waarbij het Caland Dock project werd uitgeroepen tot Beste woongebouw van Den Haag! Een project om trots op te zijn!

Wat hebben we gedaan

  • Aanleg van de volledige daktuinen inclusief bewateringssystemen. Doordat het gemeenschappelijke tuinen betreft, is het prettig dat de bewatering automatisch verloopt.

  • Speelse looppaden aangelegd in combinatie met halfverharding, hierdoor wordt het regenwater beter opgevangen.

  • Sedumdaken aangelegd op diverse plaatsen, zodat ook hier opvang en buffering van regenwater gewaarborgd blijft.

  • Cortenstalen plantenbakken gerealiseerd, waardoor er hoogteverschillen ontstaan. Tevens past het gebruik van bij het karakter van de woontorens.

  • Tuinmeubilair geïntegreerd, zodat er fijne ontmoetingsplekken worden gecreëerd en uitnodigt om gebruik te maken van de gemeenschappelijke tuinen.

Leuke details

  • Het ontwerp is gemaakt door Jos van de Lindeloof.

  • Dit project is in november 2020 uitgeroepen tot Beste woongebouw van Den Haag! In deze video ziet u o.a. mooie beelden van de daktuinen: video Haagse Woonprijs 2020.

  • Op de daktuinen zijn ook irrigatiesysteem aangelegd aangezien het aardig warm kan worden tussen de gebouwen. Daarnaast is er ook veel wind waardoor beplanting snel kan uitdrogen dus een bewateringssysteem houdt de daktuinen langdurig gezond en groen.

  • Naast diverse beplanting zijn er ook stroken met sedum op het dak. Sedumdaken zorgen voor verkoeling in de zomer en vangen regenwater op. Tevens zijn groendaken goed voor de biodiversiteit.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Onze projecten